Op stap

KVLV- HAASRODE

In CC de Borre

 

Ontmoetingsdag 55+

Dinsdag 24 maart 2015

10u tot 16.30 u

Bierbeek, CC De Borre Speelpleinstraat

Voormiddag: Vertelsels uit de Groote oorlog door Rien Van Meensel met accordeon begeleiding

Namiddag: Achter de schermen van ons Koningshuis door Brigitte Balfoort, Journaliste.

 

Bijdrage: €25, Leden KVLV €20; lezingen, middagmaal, koffie met lekkers inbegrepen.

Inschrijven bij uw plaatselijke afdeling voor 16/03

 

 

Culinair belevingstoneel: chocolat 24 april 20u

 

LIEN DEGRAEVE & DOMINIQUE PERSOONE - Chocolat

 

Voor Lien De Graeve (‘Marsman’, ‘De Rodenburghs’) zijn een goed boek, een warm deken, een knusse zetel en een reep chocolade het toppunt van gezelligheid. Van tussen de kussens droomt ze zich een romantische wereld bij elkaar. Met in de hoofdrol haar chocoladeprins: shock-o-latier Dominique Persoone. Maar de man die The Rolling Stones chocolade liet snuiven leeft in een andere wereld. “Chocolate is rock’n roll”! Hij neemt Lien mee door de jungle op zoek naar de oorsprong van chocolade en vertelt haar over zijn vele expedities en avonturen. En ook over de bijtjes... Hapje voor hapje laat hij haar smelten als chocolade in zijn handen. Wordt zij zijn ultieme chocolade chick?

Proef samen met de meest opwindende chocolatier van de verhalen en exclusieve versnaperingen en ontdek de sensuele wereld van de zoete zonde.

prijs (inclusief 7 chocoladehapjes): € 35 / € 33 vriendenprijs

duur: 90 minuten

 

Voor KVLV leden zijn er kaarten aan 31 € ter beschikking.

 

 

Ochtendfilm: 24 november 10u

 

 

 

Fietsen

Dagfietstocht op 6/6 naar de plassen van Rotselaar.

 

Wandel of fietstocht

Smikkeltocht op 1 mei (wandelen)

Kunstroute OH op 27/9 vanaf 14u

 

Uitstap

Orchideeënmuseum in Overijse op 7/5 om 14.00u

 

Uit het Nieuwsblad door Erik Van Eyken 9/8/2010

 

OVERIJSE - Jan Van Haute (61) runt al veertig jaar het orchideeënbedrijf Cymbilor Orchids. Hij maakte nu in zijn serre een museum dat de herkomst en de geschiedenis van de bloem in beeld brengt.

‘Ik wilde meer met mijn bedrijf dan alleen maar bloemen kweken', zegt Jan gepassioneerd. ‘Na veertig jaar mocht dat wel eens' (lacht). Sinds 1970 kweekt en verkoopt Jan samen met zijn vrouw Maggy orchideeën. Met een permanente en levende tentoonstelling wil hij bezoekers de oorsprong van de orchidee in België vertellen.

 

Onmogelijke creatie

 

De geschiedenis van de Belgische orchidee gaat terug tot 1850, toen Jean Linden enkele exemplaren uit Engeland importeerde en ze naar Gent bracht. In 1880 startte hij met zijn bedrijf. De bloem speelde een belangrijke rol in het sociale leven van de mensen toen. Met vakantie gaan naar het buitenland was niet gebruikelijk, dus wilden mensen in eigen land wel wat exotische planten en bloemen zien. Zo ontstonden de eerste plantentuinen', zegt Jan. ‘Ik noem mijn museum een ‘levend iets', want elk moment van het jaar bloeien er andere orchideeën.'

 

Onlangs wist Jan naar eigen zeggen een haast onmogelijk iets te creëren: ‘Ik kweekte een kruising tussen een ‘koude' en een ‘warme' bloem. Een koude bloem is eentje die alleen in de winter bloeit, een warme bloeit het hele jaar door. De kans dat dit lukt, is bijna nihil. Maar na veel proberen lukte het.' De nieuwe orchidee kreeg de naam Maggy Lefever, de naam van zijn vrouw.

 

‘Ik heb de orchidee officieel in Londen laten deponeren. Onlangs vroeg de president van de Paphiopedilum Society in Taiwan, een van de beroemdste orchideeënbedrijven ter wereld, of hij een exemplaar kon kopen. Ik had dat geweigerd, maar toen kreeg ik een unieke bloem uit zijn collectie en kreeg hij een ‘Maggy' van mij. Zo kan ik verder experimenteren met een nieuw exemplaar', legt Jan uit.

 

10.000 soorten

 

In Jans serre staan 10.000 soorten orchideeën geëxposeerd. ‘Het gevolg van veertig jaar noeste arbeid en kruisingen', zegt hij. Voortaan kunnen bezoekers dus terecht in zijn museum. ‘De bezoekers worden ontvangen, krijgen uitleg over de geschiedenis van de orchidee en leren hoe ze bloemen moeten verpotten. Ik gids zelf in vier talen.'

 

www.cymbiflor.be.

 

 

 

Ontdekken van een stad: nog vast te leggen

waarschijnlijk Brugge en stukjes van de Triënnale

 

 

 

Voor de jeugd ouder dan 70

70+ dag in brasserie 500 op 6/8 15u

 

 

Verder weg

Brueghelwandeling op 26 april in Dilbeek

 

Wandel mee met ‘Bruegel in het Pajottenland’.

Geen schilder zal ooit meer verbonden zijn met het Pajottenland dan Pieter Bruegel. Deze in Eindhoven geboren kunstenaar (1520-1569) bracht zijn laatste jaren door in Brussel en de glooiende landschappen van de Pedevallei. De uitbundige levenslust van haar bewoners en de bruisende boerenkermissen van het Pajottenland waren een onuitputtelijke bron van inspiratie voor de schilder. Wandelen door dit stukje Groene Gordel is als wandelen langsheen een eindeloze rij Bruegelschilderijen.

 

Zondag 26 april 2015

Starten kan tussen 14 en 16u

Wandeling van 8 km: dit Bruegelwandelpad is een openluchtmuseum langsheen 12 stopplaatsen met kopieën van zijn meesterwerken. Kom luisteren naar de verhalen die ze vertellen…

Startgeld per persoon: € 3 (jonger dan 12 jaar gratis) ter plaatse te betalen.

KVLV-leden en gezinsleden betalen slechts € 2 pp

 

Aan het kerkje van St-Anna-Pede

Wereldberoemd omdat het voorkomt op de ‘Parabel van de blinden’

Start-en aankomst: Herdebeekstraat 176, 1700 Itterbeek (Dilbeek)

Wandeling niet toegankelijk voor kinderwagens: soms steil en modderig parcours, stevige waterdichte stapschoenen voorzien.

Na de wandeling kan men in de KVLV-zaal proeven van streekbieren, een Bruegelmaaltijd en rijstpap of gebak met koffie/thee.

 

Inschrijven

Inschrijven voor 20 april 2015 bij Sonia: soniavandendriessche@hotmail.com

Routebeschrijving

Ring rond Brussel: neem afrit 13 DILBEEK

Volg richting Ninove (Ninoofsesteenweg)

Aan één van de volgende verkeerslichten staat St-Anna-Pede aangeduid: links inslaan

Rechtdoor tot aan de kerk van St-Anna-Pede